Norskutviklet produkt hindrer skadene fra bråstoppen

JEVN DEMPING: Kurven viser hvordan GravityLink gir en jevn demping av fallet. Toppbelastningen er 7 KN for 300 kilo. Foto: Skjermdump fra YouTube. Se videoen her.

Installasjoner og verktøy som faller ned er et stort problem for industri, offshore og anleggsbransje. Derfor utviklet Robert Kolsing og Alf Kristian Fjelldal et spiralformet, dynamisk ledd: GravityLink.

[ANNONSE FOR GRAVITY8]

Av Rita Tvede Bartolomei

Det norskutviklede sikringsproduktet, som har fått støtte fra Innovasjon Norge, vil være aktuelt for alt fra prosessindustrien, offshore- og telekommunikasjonsbransjen, til transportsektoren, bygg- og anlegg. GravityLink vil også kunne sikre mennesker og installasjoner i alle riggemiljøer.

- Selv mindre verktøy som faller ned, kan føre til omfattende skader på materiell og fatale skader på mennesker. På grunn av den dempende effekten, forhindrer GravityLink fraksjonering av større utstyr som kan splintres ved bråstopp. Vårt sikringsprodukt passer i alle miljøer der det er montert utstyr på ulike nivåer, og der korrosjon, vibrasjoner og andre forhold kan føre til at den originale innfestingen på gjenstanden svikter, forklarer Alf Kristian Fjelldal, medeier og produktutvikler for Gravity8 i Steinkjer.

Reduserer energioverførsel med over 90 prosent

Det var Alf Kristian som sammen med kollega Robert Kolsing, utviklet endestykkene til spesial-spiralen. Endestykkene gjør det mulig å sikre gjenstander på flere tonn. Og det er endestykkene som gjør det patenterte produktet helt annerledes enn vanlige sikringsprodukter.

- GravityLink reduserer kreftene som påvirker ankerpunkt og sikkerhetsline med mer enn 90 prosent. Slik blir det enklere å sikre objekter som kan falle fra eksisterende strukturer, helt uten å måtte dimensjonere opp ankerpunkter: Både for innfesting på objektet og på fast struktur, sier Fjelldal.

JEVN OG STABIL DEMPING UNDER FALL: Kurve fra testing av 100 kg som faller 1 meter ned (Kategori 1-fall). Vertikal akse er Newton (N). Horisontal akse er millisekund. - Kurven viser en meget jevn og fin demping, uten rykk og sprett, sier Robert Kolsing. Illustrasjon: Gravity8.

Alt utstyr som står i prosessanlegg, fabrikker, skip og offshore-installasjoner, er montert til et fundament med bolter eller sveis.

- Vibrasjoner, korrosjon, sammenstøt med andre komponenter i bevegelse, samt en del andre faktorer, gjør at innfestingen på utstyret noen ganger svekkes så mye at det løsner fra fundamentet, sier han.

Derfor beskytter ikke tradisjonell sikring nok

Daglig leder og medeier av Gravity8, Robert Kolsing, forteller det er en stor utfordring å sikre objekter på over 40 til 5000 kilo, fra et fall. Selv fra kun 20 centimeters høyde, vil skaden fra et objekt som bråstoppes av en vanlig sikringswire, bli betydelig. National Oilwell Varco henvendte seg derfor til Robert, med spørsmål om det var mulig å utvikle et dynamisk ledd for mer sikkerhet. De har nå kjøpt 250 GravityLink.

- Fundamentet der wiren er festet kan rives ut av strukturen, fordi den aldri var designet for fall. Delen som har falt ut, og nå «bråstopper», vil bli utsatt for så store G-krefter at den ødelegges og faller ned i flere deler, sier han.

Store kostnader brukes av flere bransjer, på forebyggende arbeid og sikringsutstyr. Derfor er det ofte vanlig å sikre utstyr med en ekstra sikkerhetsline, også kalt secondary retention. Men det hender likevel at tunge objekter faller ned.

- Årsaken er ofte underdimensjonerte ankerpunkter eller sikkerhetsliner, som ikke er konstruert for den økte gravitasjonskraften ved et fall, sier Kolsing.

DYNAMISK LEDD SOM DEMPER FALLET: Robert Kolsing med en testversjon av det dynamiske leddet GravityLink. Innovasjon Norge har støttet utviklingen av det norske sikringsproduktet. Foto: Privat.

Kan også sikre mennesker

Med GravityLink vil også personell kunne sikres: Ikke mot selve fallet, men fra skadene de fysisk kan påføres om det skjer.

- GravityLink vil kunne forhindre at et menneske utsettes for den ekstreme belastningen egen kroppsvekt gir dem ved bråstopp. En mann på rundt 100 kilo, som faller fra 1 meter med GravityLink, vil utløse en kraft på kun 2,8 KN, ved Kategori 1-fall, sier Robert Kolsing.

Veldig folkelig forklart så betyr Kategori 1-fall at forankringen og personen er festet i samme høyde.

- Den ordinære europeiske standarden for fallsikringsutstyr er på maks 6 KN, sier Kolsing.

Hvordan fungerer det?

GravityLink er en spiralformet komponent, som gir energireduksjon til fallende objekter: Den skaper rett og slett en enorm demping av gravitasjonskreftene.

- Slik forhindres fraksjonering av for eksempel lysarmaturer og annet større utsyr som kan splintres ved bråstopp, forklarer Alf Kristian Fjelldal.

Spiralen monteres sammen med sikringslinen, og holder tilbake objektet fra å falle helt ned mot gulvet eller bakken.

- GravityLink strekker seg ut når energien som trekker i den er stor nok. Når det skjer, forbrukes bevegelsesenergien inne i spiralen. Spiralformen som før var tett spunnet sammen, vil nå være delvis utstrukket og deformert. Den ser kanskje ut som en fjær, men den vil ikke sprette opp igjen, sier Kolsing.

Han presiserer at GravityLink er sikringsutstyr, og må derfor ikke brukes som del av løfteutstyr (skal ikke SWL/WLL-merkes).

PÅ MESSE I ABERDEEN: (F.v.:) Alf Kristian Fjelldal og Robert Kolsing på en teknologimesse i Aberdeen i Skottland I 2017. Foto: Privat.


 4 fordeler med GravityLink

  • REDUSERT ENERGI FRA FALLET: Stopper en fallende gjenstand fra å treffe underlaget, og absorberer opp til 94 prosent av fallenergien. Når vekten på objektet reduseres så mye, reduseres også skadeomfanget betydelig på objektet og innfestingen.

  • FORHINDRER SKADER PÅ UTSTYR: Fordi gjenstanden får redusert energi, stanses rekyler eller voldsomme sideveis bevegelser ved bråstopp. Minsker derfor faren for at gjenstanden slenger rundt og slår i stykker annet utstyr.

  • HOLDBART OG STERKT: Produsert i syrefast stål i 316L som gir produktet lang levetid og robusthet, også i korrosive miljøer.

  • FLEKSIBELT OG ANVENDELIG: Kan monteres på de fleste gjenstander uten spesialutstyr, og kan i tillegg festes av en montør uten inngående kompetanse om produktet.


Vil du vite mer om hvordan GravityLink fungerer?

Ta kontakt med daglig leder, Robert Kolsing: robert@gravity8.no eller (0047) 900 44 313


Slik kan 25 tonn reduseres til 700 kilo

En gjenstand på 300 kilo, som stoppes av en vanlig sikringswire etter 1 meters fall, utløser en kraft som tilsvarer (250 KN).

Med GravityLink vil kraften dempes ned til (0,7 KN). 300 kilo vil dessuten kreve en sikringswire på 24 mm, uten spesialspiralen.

Med GravityLink kreves kun 8 mm tykk sikringswire.

Rita Bartolomei