Kaffe rett fra bonden

KAFFEBØNNER TIL TØRKING: Kaffebønnene soltørkes på denne måten etter innhøsting. (F.v.) Mor til José; Domitila, far til José; José senior og broren til José; Gerardo. Foto: Privat.

Tregde Ferie ville ha smakfull og prisgunstig kvalitetskaffe. Derfor valgte de kaffe fra det lokale kaffebrenneriet Corado Coffee Roasters i Mandal. Som kommer direkte fra en kaffefarm i Guatemala.

[Annonse for Corado Coffee Roasters]

- Vi hadde veldig lyst til å støtte opp om en seriøs leverandør av kaffe fra nærmiljøet, og kaffebrenneriet ligger jo bare 5 minutter unna. Da vi dro for å teste ut kaffen, ble vi helt «starstruck» av smaken, og bestemte oss raskt for å satse på dette. Det er jo også et veldig fint konsept at kaffen kommer direkte til Mandal fra bonden, og at vi kan være trygge på at arbeiderne får en rettferdig lønn, sier Eila Ingilæ, innkjøpsansvarlig ved Tregde Ferie.

Farmen, Hacienda El Guarsin, drives dessuten av foreldrene til daglig leder for kaffebrenneriet: José Corado.

POPULÆRT FERIESTED: Tregde Ferie er godt kjent på Sørlandet, og har besøkende fra hele landet - og utlandet. Foto: Tregde Ferie.

Gir gjestene en bedre kaffeopplevelse

All kaffen som serveres i feriesenterets kafé, butikk og restaurant, er fra det lokale kaffebrenneriet.

- Nå kan vi gi besøkende en enda bedre kaffeopplevelse, der folk merker at det er brukt gode råvarer. Når gjestene våre skal ha ferske bakevarer fra butikken, er det alltid Corado-kaffen vi tilbyr som take-away, sier hun.

Vi hadde veldig lyst til å støtte opp om en seriøs leverandør av kaffe fra nærmiljøet, og kaffebrenneriet ligger jo bare 5 minutter unna.
— Eila Ingilæ

Hun mener at kaffen fra Corado Coffee Roasters er spesielt fin og rund i smaken. Den trenger verken melk eller sukker for å smake godt.

- Det passer godt for norske ganer, siden mange liker hverdagskaffen helt svart. Men kaffen er jo også utrolig god som cappuccino, sier hun.

SKIKKELIG GOD KAFFE: Eila Ingilæ er innkjøpsansvarlig og leder kjøkkendriften ved Tregde Ferie. Hun sier kaffen fra Corado Coffee Roasters er litt ekstra god kvalitetskaffe. Det gir gjestene en ekstra god kaffeopplevelse. Foto: Tregde Ferie.

Importerer fra foreldrenes kaffeplantasje

Corado Coffee Roasters eies av José Corado (33) fra Guatemala, og hans norske kone Susann Corado Midling (30). Siden 2019 har de importert og brent kaffe til bedrifts- og privatmarkedet i Norge og Europa. Det startet med «kun» 1, 5 tonn kaffe. I løpet av 2021 importerte ekteparet 15 tonn kaffe. Målet for 2022 er 20 tonn. Kaffen importeres som grønne bønner, som brennes og pakkes i Mandal.

Kaffe er noe min familie virkelig har en lidenskap og kjærlighet for. Vi er opptatt av kvaliteten på produktet vi leverer – fra bønne til kopp.
— José Corado

- Vi er et lite brenneri, men vi er fleksible. Det betyr at vi kan levere etter kundens behov, sier José Corado.

Kaffen kommer som sagt direkte fra kaffeplantasjen som drives av Josés foreldre i Guatemala; Hacienda El Guarsin.

MODNE KAFFEBÆR: José tar en titt på de modne kaffebærene på kaffebuskene. Foto: Privat.

- Å kjøpe kaffe fra oss er litt som å kjøpe jordbær direkte fra den lokale bonden i Norge. Vårt løfte til kundene er at de får et produkt som virkelig kan konkurrere med kaffen fra de store aktørene på spesialitetskaffe. Både med hensyn til kvalitet, smak og pris, sier han.

Kjærlighet til kaffe: Fra bønne til kopp

Hacienda El Guarsin ble startet opp av José og Domitila Corado i 1990, i deres hjemby Conguaco, Jutiapa. Ekteparet satset da alt på egen kaffeproduksjon. Og satsingen ga resultater: Over 30 år senere er farmen nå en av de mest velrennomerte i regionen New Oriente i Guatemala.

- Kaffe er noe min familie virkelig har en lidenskap og kjærlighet for. Vi er opptatt av kvaliteten på produktet vi leverer – fra bønne til kopp. Kaffen må ha topp kvalitet og smake godt, samtidig vet vi at kundene er opptatt av pris. For det må være økonomisk bærekraftig for dem å investere i vår kaffe, sier José Corado.

Å kjøpe kaffe fra oss er litt som å kjøpe jordbær direkte fra den lokale bonden i Norge.
— José Corado

Direkteimport og ukomplisert logistikk, gjør det derfor mulig for Corado Coffee Roasters å tilby konkurransedyktige priser. Men mangelen på fordyrende mellomledd har også en annen positiv effekt, som kommer arbeiderne på kaffeplantasjen til gode.

- Når kaffe går gjennom en lang kjede av distributører, grossister med flere, er resultatet at de lokale farmene og bøndene som arbeider der, får en altfor lav pris for kaffen de produserer, sier han.

Har blitt Fredriks favoritt

Fredrik Linge (34) setter pris på å kunne kjøpe favorittkaffen direkte fra en kaffefarm i Guatamala. Og som brennes lokalt.

- Kaffen fra familiefarmen til José, har en ekstra fyldig og rund smak. Derfor har den blitt min favoritt. Samtidig synes jeg det er ganske unikt å kjøpe rett fra bonden og fra et lokalt brenneri, sier han.

Hver mandag tilbyr kaffebrenneriet i Mandal ferskbrente kaffebønner på bestilling fra kunder som ønsker det. Da tar ofte Fredrik turen for å hente kaffetypen han har blitt veldig glad i: Jose Corado Typica, som er espressobrente kaffebønner.

Fredrik arbeider som arkitekt, og sier god kaffe er viktig både på jobb og hjemme: Kaffe gir energi og hygge.

- Med pandemi har det gått mest i hjemmebrygget kaffe de siste to årene. Da hjelper ofte min sønn på 3 år meg med håndbrygging av kaffe – noe han synes er veldig moro, sier han.

Vulkansk jord gir rund og anvendelig kaffe

Kaffen fra Josés familiefarm dyrkes i 1200 til 1600 meter over havet, i et distrikt som de siste 70 årene har blitt kjent for sin kaffeproduksjon. De spesielle klimaforholdene og det vulkanske jordsmonnet, gir kaffen herfra en ren, fyldig kaffesmak, som mange norske kunder setter pris på.

- Den er balansert, med sjokoladenoter og lite syre. Kaffen er veldig anvendelig, og kan brukes både i kaffemaskin, kaffetrakter og til håndbrygging. Derfor passer vår kaffe like godt for privatpersoner, som for bedrifter, sier José.

FAMILIEBEDRIFT: José Corado driver kaffebrenneriet i Mandal sammen med sin kone fra Mandal, Susann Corado Midling. Her er de på kaffeplantasjen i Guatemala. Foto: Privat.

Kaffebønnene fra Hacienda El Guarsin foredles gjennom ulike metoder: Slik som konvensjonell våtprosessering (fruktkjøtt og skall vaskes vekk fra bønnene før tørking), men også ved bærtørking (da bevares alt på kaffebønnen under tørking) og honningprosessering (skallet fjernes, men fruktkjøttet på kaffebønnen blir igjen under tørking).

- Det er egentlig bare snakk om hva du personlig liker. Kaffe er jo smak og behag, sier han.

KAFFE RETT FRA FARMEN: Kaffebønnene importeres som grønne bønner, og brennes i kaffebrenneriet på Doneheia i Mandal. Foto: Rita Tvede Bartolomei.

Vil du vite mer om kaffen fra Josés familiefarm?

Corado Coffee Roasters selger til både bedrifter og privatpersoner. Kaffen som Tregde Ferie har valgt, er Jose Corado Typica, og er også en favoritt blant mange av brenneriets privatkunder. Ta kontakt med daglig leder José på 48500849 eller coradocoffeeroasters@corado.no


Kaffe fra Hacienda El Guarsin

Jose Corado Honey Caturra

Behagelig og interessant smaksbilde av røde epler, karamell og sukkerrør. Balansert ettersmak med fine toner av druer. God som håndbrygg, til kaffetrakter og presskanne.

Jose Corado Typica (Espresso)

God fylde, silkemyk balanse og en ren smak av karamell, mørk sjokolade og honning. Behagelig ettersmak med hint av vanilje. God som espresso, til kaffetrakter og presskanne.

Jose Corado Black Honey

Behagelig og interessant smaksbilde av lys karamell, morell og mandarin. Kremet munnfølelse og balansert ettersmak, med fine toner av karamell og ananas. God som håndbrygg, espresso og til kaffetrakter.


KAFFE MED UTSIKT: Far til José på kaffefarmen som ligger høyt oppe i fjellene. Foto: Privat.







 

 



 

Rita Bartolomei