Kaffe rett fra bonden
Tregde Ferie ville ha smakfull og prisgunstig kvalitetskaffe. Derfor valgte de kaffe fra det lokale kaffebrenneriet Corado Coffee Roasters i Mandal. Som kommer direkte fra en kaffefarm i Guatemala.
[Annonse for Corado Coffee Roasters]
- Vi hadde veldig lyst til å støtte opp om en seriøs leverandør av kaffe fra nærmiljøet, og kaffebrenneriet ligger jo bare 5 minutter unna. Da vi dro for å teste ut kaffen, ble vi helt «starstruck» av smaken, og bestemte oss raskt for å satse på dette. Det er jo også et veldig fint konsept at kaffen kommer direkte til Mandal fra bonden, og at vi kan være trygge på at arbeiderne får en rettferdig lønn, sier Eila Ingilæ, innkjøpsansvarlig ved Tregde Ferie.
Farmen, Hacienda El Guarsin, drives dessuten av foreldrene til daglig leder for kaffebrenneriet: José Corado.
Gir gjestene en bedre kaffeopplevelse
All kaffen som serveres i feriesenterets kafé, butikk og restaurant, er fra det lokale kaffebrenneriet.
- Nå kan vi gi besøkende en enda bedre kaffeopplevelse, der folk merker at det er brukt gode råvarer. Når gjestene våre skal ha ferske bakevarer fra butikken, er det alltid Corado-kaffen vi tilbyr som take-away, sier hun.
Hun mener at kaffen fra Corado Coffee Roasters er spesielt fin og rund i smaken. Den trenger verken melk eller sukker for å smake godt.
- Det passer godt for norske ganer, siden mange liker hverdagskaffen helt svart. Men kaffen er jo også utrolig god som cappuccino, sier hun.
Importerer fra foreldrenes kaffeplantasje
Corado Coffee Roasters eies av José Corado (33) fra Guatemala, og hans norske kone Susann Corado Midling (30). Siden 2019 har de importert og brent kaffe til bedrifts- og privatmarkedet i Norge og Europa. Det startet med «kun» 1, 5 tonn kaffe. I løpet av 2021 importerte ekteparet 15 tonn kaffe. Målet for 2022 er 20 tonn. Kaffen importeres som grønne bønner, som brennes og pakkes i Mandal.
- Vi er et lite brenneri, men vi er fleksible. Det betyr at vi kan levere etter kundens behov, sier José Corado.
Kaffen kommer som sagt direkte fra kaffeplantasjen som drives av Josés foreldre i Guatemala; Hacienda El Guarsin.
- Å kjøpe kaffe fra oss er litt som å kjøpe jordbær direkte fra den lokale bonden i Norge. Vårt løfte til kundene er at de får et produkt som virkelig kan konkurrere med kaffen fra de store aktørene på spesialitetskaffe. Både med hensyn til kvalitet, smak og pris, sier han.
Kjærlighet til kaffe: Fra bønne til kopp
Hacienda El Guarsin ble startet opp av José og Domitila Corado i 1990, i deres hjemby Conguaco, Jutiapa. Ekteparet satset da alt på egen kaffeproduksjon. Og satsingen ga resultater: Over 30 år senere er farmen nå en av de mest velrennomerte i regionen New Oriente i Guatemala.
- Kaffe er noe min familie virkelig har en lidenskap og kjærlighet for. Vi er opptatt av kvaliteten på produktet vi leverer – fra bønne til kopp. Kaffen må ha topp kvalitet og smake godt, samtidig vet vi at kundene er opptatt av pris. For det må være økonomisk bærekraftig for dem å investere i vår kaffe, sier José Corado.
Direkteimport og ukomplisert logistikk, gjør det derfor mulig for Corado Coffee Roasters å tilby konkurransedyktige priser. Men mangelen på fordyrende mellomledd har også en annen positiv effekt, som kommer arbeiderne på kaffeplantasjen til gode.
- Når kaffe går gjennom en lang kjede av distributører, grossister med flere, er resultatet at de lokale farmene og bøndene som arbeider der, får en altfor lav pris for kaffen de produserer, sier han.
Vulkansk jord gir rund og anvendelig kaffe
Kaffen fra Josés familiefarm dyrkes i 1200 til 1600 meter over havet, i et distrikt som de siste 70 årene har blitt kjent for sin kaffeproduksjon. De spesielle klimaforholdene og det vulkanske jordsmonnet, gir kaffen herfra en ren, fyldig kaffesmak, som mange norske kunder setter pris på.
- Den er balansert, med sjokoladenoter og lite syre. Kaffen er veldig anvendelig, og kan brukes både i kaffemaskin, kaffetrakter og til håndbrygging. Derfor passer vår kaffe like godt for privatpersoner, som for bedrifter, sier José.
Kaffebønnene fra Hacienda El Guarsin foredles gjennom ulike metoder: Slik som konvensjonell våtprosessering (fruktkjøtt og skall vaskes vekk fra bønnene før tørking), men også ved bærtørking (da bevares alt på kaffebønnen under tørking) og honningprosessering (skallet fjernes, men fruktkjøttet på kaffebønnen blir igjen under tørking).
- Det er egentlig bare snakk om hva du personlig liker. Kaffe er jo smak og behag, sier han.
Vil du vite mer om kaffen fra Josés familiefarm?
Corado Coffee Roasters selger til både bedrifter og privatpersoner. Kaffen som Tregde Ferie har valgt, er Jose Corado Typica, og er også en favoritt blant mange av brenneriets privatkunder. Ta kontakt med daglig leder José på 48500849 eller coradocoffeeroasters@corado.no
Kaffe fra Hacienda El Guarsin
Behagelig og interessant smaksbilde av røde epler, karamell og sukkerrør. Balansert ettersmak med fine toner av druer. God som håndbrygg, til kaffetrakter og presskanne.
God fylde, silkemyk balanse og en ren smak av karamell, mørk sjokolade og honning. Behagelig ettersmak med hint av vanilje. God som espresso, til kaffetrakter og presskanne.
Behagelig og interessant smaksbilde av lys karamell, morell og mandarin. Kremet munnfølelse og balansert ettersmak, med fine toner av karamell og ananas. God som håndbrygg, espresso og til kaffetrakter.