Pizzakos med vedfyrt bakerovn i drivhuset
Hver fredag mellom september og mai, fyrer Cathrine (57) og Jan-Edi (62) opp sin vedfyrte bakerovn. På menyen står napolitansk pizza. Men de bruker også ovnen til ribbe, brød og kaker.
Av Rita Tvede Bartolomei
[Annonse for Bakerovner.no]
- Vi har det litt som på hytta under pizzakveldene våre ute i drivhuset. Alle oppgaver inne i huset lar vi ligge. Så tar vi det med ro og bare koser oss, sier Cathrine Rød Gundersen. Hun bor i Trøgstad i Indre Østfold, sammen med mannen Jan-Edi Gundersen.
For høst- og vinter (og egentlig også mye av våren) er sesong for vedfyrt bakerovn. Enten det stekes pizza, brød, kaker eller søndagssteik i den. På våren og sommeren flytter agurk, tomat, chili og basilikum ut i drivhuset.
- Det er alltid stor stas når vi åpner drivhuset for bakerovnsesongen, sier Jan-Edi.
Slapper av mens ovnen varmes opp
Etter 3 timer har bakerovnen nådd 400 grader celsius. Det er perfekt temperatur for steking av napolitansk pizza. Men det er litt av kosen, og opplevelsen, mener hun.
- Vi sitter der og surrer og hygger oss. Vi hører på radioen og spiller kort. Så tar vi et glass vin, mens Jan-Edi kjevler ut deigen, og tilbereder saus. Det er helt gull og topp stemning, sier Cathrine.
- Napolitansk pizza er tynn og blir ferdig veldig raskt. Det tar gjerne kun 1,5 minutter per pizza, med så sterk og jevn varme, innskyter Jan-Edi Gundersen.
Cathrine forteller at Jan-Edi har blitt skikkelig ivrig på pizzabaking og pizzasaus. Mens det er hun som står for baking av brød og kaker. Sammen har de dessuten utviklet en egen dessert-pizza som venner og familie har fått veldig sansen for.
- Vi dekker den med creme fraiche, legger på hvitløk, hermetiserte pærer, blåmuggost og valnøtter. Så heller vi litt honning over til sist, sier hun.
Steker ribbe, baker kaker og brød
Men det er ikke bare pizza som bakes og stekes ute i drivhuset, påpeker Cathrine og Jan-Edi. For selv om en vedfyrt bakerovn passer ypperlig til pizza, kan alle typer bakst, kjøtt, fisk og grønnsaker stekes i den.
- Utenom fredagene har vi blant annet tilberedt ribbe og biff i bakerovnen. Dessuten steker vi ofte surdeigsbrød og kaker på ettervarmen. Sammen med barnebarna har vi også bakt pepperkaker i bakerovnen, sier hun.
Siden en vedfyrt bakerovn taper varme sakte, og over lang tid, er det faktisk mulig å utnytte ettervarmen til flere formål baking og steking. Du kan tørke frukt, bær og sopp inne i bakerovnen når den har nådd 40 grader.
Drømte lenge om egen bakerovn
Bakerovn hjemme var lenge en drøm for Cathrine, som er utdannet husstellærer. I dag arbeider hun med kosthold og gode matvaner på fulltid, som leder for Røre-prosjektet til Viken kommune.
- Helt siden jeg var ferdig med husstellærer-utdannelsen i 1986, har jeg drømt om egen bakerovn. Det var først da vi bygget drivhus i hagen, at vi fant et velegnet sted, sier hun.
Cathrine deler flere av øyeblikkene fra drivhuset og fra hagen, på Instagram-kontoen sin «Edines hage». Hun opprettet kontoen våren 2020, og har nå over 4500 følgere.
- Da jeg begynte å dele bilder fra drivhuset tok det helt av på Instagram, med over 2000 likes på enkelte innlegg. Mange har også spurt om hvor jeg fikk tak i bakerovnen, sier hun.
PS.: Alle fotografier til denne teksten er tatt av Jan-Edi og Cathrine.
Vil du bake brød, kaker og pizza som en proff?
Bakerovner.no har et stort utvalg av flere typer pizza- og bakerovner. Faktisk også vedfyrte peisovner med egen bakerovn. Om du ønsker deg bakerovnen til Cathrine og Jan-Edi, så finner du byggesettet til den her. I vårt showroom i Arendal, er flere av ovnene utstilt. Her kan du også smake på ulike typer delikatesser - som italienske oljer, krydder og sauser.